Het #1 professionele laboratorium en leverancier van gezondheidstesten.

Ik ben al op allergieën getest, maar ik heb geen positieve uitslag gehad. Waarom zou ik dan nog voor voedselintoleranties testen?

 

Er is een groot verschil in de reactie van het lichaam op voedingsintolerantie of een voedselallergie. Simpel gezegd reageert het lichaam anders op een voedselintolerantie en maakt het andere antilichamen aan.

 

Zo worden bij een allergietest de Immunoglobuline E (afgekort IgE) waarden in het bloed getest. En bij bijvoorbeeld een allergische huidtest wordt gekeken naar een directe reactie die op de huid plaatsvindt.

 

Bij een intolerantie maakt het imuunsysteem antistoffen, die heten Immunoglobuline G (IGG). Deze IgG antistoffen zijn verantwoordelijk voor de minder ernstige symptomen geassocieerd met een voedselintolerantie. In tegenstelling tot een allergie verschijnen de symptomen pas na een paar uur tot enkele dagen.

 

Daarom is het zeer wel mogelijk dat je negatief test op een allergie, maar positief test op een of meerdere intoleranties met een voedselintolerantie test.

 

En wat als ik al eens getest heb op een voedingsintolerantie?

 

Het lichaam is een zeer complex organisme. Een specifieke voeselintolerantie is niet een eenmalig iets. Door bijvoorbeeld hormoonwisselingen, verandering in het immuunsysteem, een tekort aan mineralen, te hoge toxische waarden en/of ouder worden veranderen vaak ook de patronen voor voedingsintolerantie. Het verdient aanbeveling om jaarlijks opnieuw te testen, ook als je een eliminatiedieet volgt.

Wat is eigenlijk voedselintolerantie (of voedingsintolerantie)?

 

Voedingsintoleranties zijn een allergische reacties van het lichaam, maar met een minder extreme directe uitwerking dan bij een echte voedselallergie het geval is (denk aan notenallergie, waarbij mensen zelfs kunnen stikken door inname van één nootje).

Voedingsintoleranties gaan over het algemeen niet direct met zulke extreme symptomen gepaard, maar hebben op lange termijn wel grote gevolgen voor de algemene gezondheid. Naast (chronische) lichamelijke klachten kunnen voedingsintoleranties ook bijdragen aan gedragsstoornissen, psychische klachten en seksuele problemen. 

Kinderen reageren vaak op intoleranties door gedragsverandering, en volwassenen via (voor de medische wetenschap) vaak onbegrijpelijke ziektebeelden.

 

Hoeveel of hoevaak komen voedselintoleranties voor?

 

In Europa is maar liefst ca. 45% van alle volwassenen intolerant aan één of meerdere ‘gewone’ voedingsmiddelen zoals melk, tarwe, gist of eieren.

Maar liefst ca. 60% van alle kinderen heeft een voedingsintolerantie! De reactie op voedingsintolerantie bij kinderen is over het algemeen anders dan bij volwassenen.

Dit komt grotendeels door onze historische achtergrond en heeft vaak een direct relatie met onder andere nieuwe ontwikkelingen in massa-productie, groei- en bestrijdingsmiddelen, genetische manipulatie, kunstmatige geur-, kleur en smaakstoffen (e-nummers) en de import van niet-inheemse voedingsmiddelen. Aanpassing aan nieuwe soorten voeding kan wel tot 4 generaties duren!

Maar ook kan intolerantie aan voedingsmiddelen genetisch zijn bepaald. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gluten- of lactose intolerantie. Je kunt er in deze gevallen dus zelf niets aan doen dat je het hebt, maar waar je wel aan kunt werken is dat je weet waar jouw lichaam intolerant aan is.

 

Wat kunnen wij voor je doen?

 

Wij kunnen mogelijk de antwoorden geven naar waar je al lang naar op zoek bent. Door het doen van een voedingsintolerantietest kunnen we je begeleiden naar een nieuwe levensstijl (denk aan bewustwording, recepten, voedingssupplementen etc.).

Wij zijn ervaringsdeskundigen en begeleiden ouders en kinderen met betrouwbare informatie. Wij hebben de middelen en de kennis om jou te helpen bij het begrijpen van jouw voedingsintoleranties.